Informacje o produkcieResource Junior to kompletna pod względem odżywczym dieta w proszku o smaku waniliowym przeznaczona dla dzieci powyżej 1. roku życia. Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia lub w przypadku ryzyka niedożywienia, np. w:
- Biegunkach przewlekłych, w przypadku których istnieje ryzyko wystąpienia niedożywienia
- Zaburzeniach połykania, gryzienia i żucia
- Zaburzeniach wzrastania
- Mukowiscydozie
- Jadłowstręcie psychicznym
- Okresie okołooperacyjnym
- Chorobach przewlekłych (np. w chorobie nowotworowej)
Warto stosować Resource Junior, ponieważ:
- Dostarcza do diety dziecka wszystkie niezbędne składniki odżywcze
- Zwiększa ilość energii w diecie
- Daje możliwość dostosowania wartości energetycznej do potrzeb pacjenta
Produkt powinien być stosowany pod kontrolą lekarza. Może być stosowany jako wsparcie żywieniowe lub jako jedyne źródło pożywienia.
Wskazaniarozpuszczalny błonnik
DawkowanieZalecane spożycie:
Indywidualnie, zgodnie z zapotrzebowaniem dziecka.
Tabela dawkowania
Gotowa porcja 250 ml / 250 kcal (1,0 kcal/ml) / Woda 210 ml / Resource Junior 55 g / 7 miarek
Gotowa porcja 250 ml / 375 kcal (1,5 kcal/ml) / Woda 190 ml / Resource Junior 80 g / 10 miarek
Gotowa porcja 500 ml / 500 kcal (1,0 kcal/ml) / Woda 425 ml / Resource Junior 110 g / 14 miarek
Gotowa porcja 500 ml / 750 kcal (1,5 kcal/ml) / Woda 380 ml / Resource Junior 160 g / 21 miarek
Wielkość miarki 7,8 g.
Uwaga: Nie zmieniać proporcji. Przestrzegać zaleceń dotyczących podaży diety lub zaleceń dotyczących dziennego spożycia.
Sposób przygotowania:
Umyć ręce. Sprawdzić w tabeli dawkowania, jak przygotować zaleconą ilość gotowego produktu.
Odmierzyć odpowiednią ilość przegotowanej i ostudzonej do temperatury pokojowej wody i nalać do czystego naczynia.
Odmierzyć odpowiednią ilość proszku używając tylko załączonej do opakowania miarki lub stosując wagę.
Wsypać proszek do wody o temperaturze niższej niż 45°C i dokładnie wymieszać.
Po użyciu przechowywać miarkę w opakowaniu, opierając o wewnętrzny brzeg puszki.
Wartości odżywcze | Wartość odżywcza 100 g | Wartość odżywcza 55 g (250 ml) |
---|
Wartość energetyczna kJ/kcal | 1960/468 | 1047/250 |
Tłuszcz (35 % kcal) w tym: g | 18,3 | 10,1 |
- kwasy tłuszczowe nasycone g | 4,7 | 2,6 |
- MCT g | 3,1 | 1,7 |
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone g | 9,5 | 5,2 |
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone g | 2,7 | 1,5 |
- kwas alfa-linolenowy mg | 420 | 230 |
- DHA mg | 20 | 11 |
- kwas linolowy mg | 2200 | 1200 |
Węglowodany (52 % kcal) w tym: g | 60,7 | 33,4 |
- cukry g | 24 | 13 |
- laktoza g | <0,4 | |
Błonnik (<1 % kcal) g | 2,5 | 1,38 |
Białko (12 % kcal) g | 13,9 | 7,6 |
Sól g | 0,56 | 0,31 |
Składniki mineralne | | |
Sód mg | 225 | 124 |
Potas mg | 560 | 308 |
Chlorki mg | 360 | 198 |
Wapń mg | 380 | 209 |
Fosfor mg | 270 | 149 |
Magnez mg | 48 | 26 |
Żelazo mg | 4,8 | 2,6 |
Cynk mg | 3,3 | 1,8 |
Miedź mg | 0,55 | 0,3 |
Mangan mg | 0,55 | 0,3 |
Fluorki mg | <0,10 | |
Selen µg | 28 | 15 |
Chrom µg | 20 | 11 |
Molibden µg | 35 | 19 |
Jod µg | 70 | 39 |
Witaminy | | |
A µg | 386 | 212 |
D µg | 4,8 | 2,6 |
E mg | 6,0 | 3,3 |
K µg | 28 | 15 |
C mg | 33 | 18 |
Tiamina mg | 0,47 | 0,26 |
Ryboflawina mg | 0,48 | 0,26 |
Niacyna mg/mg NE | 2,2/6,5 | 1,2/3,6 |
B6 mg | 0,7 | 0,39 |
Kwas foliowy µg | 102 | 56 |
B12 µg | 1,1 | 0,63 |
Biotyna µg | 11 | 5,9 |
Kwas pantotenowy mg | 2,5 | 1,4 |
Cholina mg | 136 | 75 |
L.Paracasei CFU | 1x10⁸ | 5,5x10⁷ |
B.Longum CFU | 1x10⁸ | 5,5x10⁷ |
Osmolarność mOsm/l | 330 | 330 |
Osmolarność mOsm/kg | 379 | 379 |
NE = ekwiwalent niacyny | | |
MCT = trójglicerydy średniołańcuchowe | | |
Składmaltodekstryna, sacharoza, białka mleka (białko serwatkowe i kazeinian potasu), oleje roślinne (słonecznikowy, rzepakowy), trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT), składniki mineralne (fosforan potasu, fosforan sodu, węglan wapnia, chlorek wapnia, chlorek magnezu, siarczan żelaza (II), siarczan cynku, siarczan manganu, siarczan miedzi (II), jodek potasu, selenian (VI) sodu, chlorek chromu (III), molibdenian (VI) sodu), błonniki (guma arabska, fruktooligosacharydy, inulina), emulgator (lecytyna sojowa), aromat, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), dwuwinian choliny, olej rybi, witaminy (C, E, niacyna, kwas pantotenowy, B6, A, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy, K, biotyna, D, B12), kultury bakterii (Bifidobacterium longum, Lactobacillus paracasei), tauryna, L-karnityna
PrzechowywaniePrzechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Zużyć w ciągu 4 tygodni od otwarcia. Wszystkie przygotowane produkty powinny być szczelnie zamknięte i spożyte w ciągu 6 godzin w temperaturze pokojowej lub w ciągu 24 godzin, jeśli przechowywane są w lodówce.
PrzeciwwskazaniaWażne informacje:
Stosować pod kontrolą lekarza. Odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia. Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego. Nieodpowiedni dla dzieci poniżej 1. roku życia.
AlergenyZboża zawierające gluten: Nie zawiera, Ryba: Zawiera, Mleko: Zawiera, Soja: Zawiera
ProducentNestlé Polska S.A.
Ul. Domaniewska 32
02-672 Warszawa
Centrum Obsługi Konsumenta Nestle
Infolinia: 801 333 000
cs@pl.nestle.com